Begeleiders

onze begeleiders zijn

Joske Elsinghorst, Mieke Miltenburg, Caroline Rijnbeek, Amarins Pothoff-Sijbesma en Juul Martin

Joske Elsinghorst

Mijn buikpijn

Als iemand overlijdt, zie ik dat mensen geen woorden kunnen vinden. Niet alleen als volwassenen naar elkaar, maar ook naar de kinderen die er bij betrokken zijn. Dan ontstaan soms krampachtige, extra pijnlijke situaties. Die kan ik haast niet aanzien….
Het verdriet is vaak al zo groot, als daar dan onmacht bij komt en mensen naar elkaar ‘op slot’ lijken te gaan is dan extra pijnlijk vind ik. Ik voel dat dan zelf als een soort steek in mijn maag of in mijn hart.

Mijn verlangen

Dat mensen de woorden en middelen hebben om zich te uiten (naar elkaar). Dat je hart niet op slot gaat na een groot verlies, maar je tools hebt om er mee verder te leven. Dat mensen die overleden zijn niet vergeten worden, maar je met elkaar kan bespreken in welke vorm en op welke manier een overledene toch nog bij je in de buurt kan blijven. Dat liefde niet stopt na overlijden. Dat je je getroost voelt en elkaar kunt troosten met passende woorden en beelden.

Mijn plezier

Ik heb zelf plezier in schrijven, luisteren, me inleven in een ander, iets unieks maken/iets op maat maken, werken met kunstenaars (illustratoren), troost bieden, passende woorden zoeken, mensen iets leren, werken vanuit mijn intuïtie, vergroten van vertrouwen, zelfstandig werken, uitproberen, nieuwe dingen leren.

Mijn sparkels

Ik word geïnspireerd door het programma ‘Ik mis je’, mooie posters en ansichtkaarten met woorden/zinnen en beelden die me raken, Liedjes en zinnen uit liedjes, de pickwick-reclame: een vorm om te zeggen wat je uit jezelf niet makkelijk durft te zeggen of vragen, door uitvaartbegeleiders die passende woorden vinden en bijeenkomsten leiden.

Mijn vorm en hoe ik aan de slag ben

Engelboeken.

Ik heb boeken ontwikkeld waarin met verhalen en passende tekeningen situaties worden beschreven waarop een overleden opa, oma, vader, moeder, nichtje, neefje, tante, oom een berichtje kan sturen om je te laten voelen dat ze in een andere vorm nog in de buurt zijn. Elk boek wordt op maat gemaakt door de namen van de betrokkenen aan te passen en soms ook de tekst in het verhaal passend te maken. Op www.engelboeken.nl en via www.facebook.com/engelboeken kun je zien wat ik er al in heb ontwikkeld.

Juul Martin

Mijn Buikpijn

Als ik zie hoe we met dieren omgaan in de vleesfabrieken dan word ik daar echt verdrietig van. Hoe kunnen we zo omgaan met dieren? Verschrikkelijk. Ik vind het zo heftig dat ik het niet helemaal toelaat.

Mijn verlangen

Ik geloof niet in diervriendelijk vlees dus ik verlang ernaar dat al die miljarden stuks vee nooit bestaan hebben of zullen bestaan. Dat kan ik me bijna niet voorstellen.

Plezier

Ik houd erg van koken, vertellen, andere mensen dingen leren, lezen en nog zo veel meer.

Sparkels

Prachtig hoe sommige documentaires van topkoks op Netflix je hun passie voor eten en koken laat beleven. Ik krijg er altijd zin van om te koken en te eten uiteraard.

Mijn vorm

Die heb ik nog niet. Behalve dat ik zelf nog amper vlees eet kom ik niet in actie. Ik zou vegetarische kookworkshops kunnen gaan houden, maar ik denk dat ik het verdriet nog niet genoeg toelaat en mijn verlangen me nog niet goed genoeg kan inbeelden. Wie weet komt het beide nog. Maar nu is dit niet wat mij te doen staat.

Caroline Rijnbeek

Mijn buikpijn

Ik krijg buikpijn als ik zie hoeveel mensen en kinderen er niet mee kunnen doen, omdat ze niet aan ‘de-lat-van-het-gemiddelde’ kunnen voldoen. Omdat ze niet in het hokje passen en niet via de voor de hand liggende route aan opleiding en werk komen en zo niet echt mee kunnen doen. Ik krijg buikpijn van de nadruk de we steeds weer leggen op ‘wat ik (jij) niet kan’. 

Mijn verlangen

Dat er voor iedereen plek is die passend is. Zodat eenieder die dat wil zinvol kan bijdragen vanuit de eigen talenten en zij de ruimte hebben voor eigen regie in hun leven. Uiteraard met ook de hulp die daar soms bij nodig is.

Mijn plezier

Ik hou van avontuur en ontdekken. Ik geniet van bewegen, tekenen, bouwen, tuinieren en puzzelen. Het hele leven is één grote puzzel voor mij. Ontdekken hoe zaken in elkaar passen of passend gemaakt kunnen worden. Improviseren, mijn intuïtie volgen, uitproberen en ontdekken ‘wat wel kan’.

Mijn sparkels

Ik word geïnspireerd door sprookjes en verhalen en kijk graag TED-filmpjes. Ik hou van de natuur en ben gefascineerd door haar natuurlijke principes. Ook mijn eigen dochters en hun ontwikkeling geven mij nieuwe inspiratie.

Mijn vorm en hoe ik aan de slag ben

Ik zeg altijd: ‘ik heb geen eigen vorm”. Ik hou van het uitproberen van verschillende vormen en kies wat passend is voor het moment. Ik heb een rugzak vol werkvormen, ideeën en experimenten. De vorm is voor mij volgend op de uitdaging en de personen in de uitdaging. Er is altijd iets dat past. Wat dat is, dat weet ik pas op in het moment. Mijn intuïtie en het volgen van de energie zijn mijn indicatoren. Zo ook de Ervaarring. Een prachtige werkvorm, passend bij mensen die hun (tijdelijke) eigen vorm willen ontdekken om in beweging te komen. Klein of groot, doet er niet toe.

Mieke Miltenburg

Mijn buikpijn

Mensen die elkaar kwetsen doordat ze langs elkaar heen praten, elkaar niet begrijpen of op andere manieren onhandig communiceren, dat vind ik zo verdrietig om te zien. Ik kan me daar echt over opwinden. Niet dat mijn communicatie altijd vlekkeloos verloopt maar het fascineert me hoe erg mensen elkaar in de weg kunnen zitten.

Mijn verlangen

Dat iedereen weet hoe met elkaar te praten zodat ze hun persoonlijk doel na kunnen streven waarbij de ander in zijn of haar waarde blijft. Dat lijkt me geweldig, dat iedereen zijn of haar hart kan luchten als het nodig is zonder dat daarbij onrecht wordt aangedaan aan de omgeving of aan andere mensen.

Mijn plezier

Ik drink graag liters thee aan de keukentafel met gezellige mensen om me heen. Kletsen, verhalen vertellen en horen, over alles en over niks. Op de fiets naar afspraken kunnen. Skivakanties met mijn man. Wie is de mol? kijken met het hele gezin. Een dag het huis voor mij alleen hebben.

Mijn sparkels

Programma’s als Spoorloos waar zichtbaar wordt wat het met mensen doet als een geheim wordt bewaard maar juist ook als het open wordt gegooid. Ik houd van leuke mensen en foute schoenen.

Mijn vorm en hoe ik aan de slag ben

Ontdekselen bleek het woord te zijn wat bij mijn verlangen past. Tot voor kort was ik coach, nu noem ik mezelf ontdekselaar. Ik help mensen dat wat ze in zichzelf verstopt houden naar buiten te laten komen. Dat kan een talent zijn, een geheim of een eigenschap die te weinig benut wordt.